СМРЧЦИ СА ЖЕЖЕЉА  

Гљиварско друштво Шумадије од свог оснивања прати и укључује се у све еколошке акције које се у Крагујевцу организују. Тако смо учествовали више пута у чишћењу Шумарица, Гружанског језера, Рогота као и у акцијама засађивања шума на Котленику, Роготу... Овај пут позив је стигао од МЗ Ждраљица, а планирано је било чишћење некада популарног градског излетишта Жежеља. Жежељ је оближње брдо, а занимљиво је и због тога што су га градски оци и географи „мало вукли за уши“ па му је званична висина 502м, мада је стварна 481м.

 

 

 

Дубоки поток

 

Дакле, у суботу, 29.03. у 8ч, мала гљиварска екипа од седам чланова се на зборном месту, испред чувене „Марине кафане“,  прикључила групи планинара „Жежеља“ и „Горе“. Кренули смо право на врх, али смо се најпре задржали, пар минута, испред највишег водопада у Шумадији који има доста сликовито име: Дубоки поток, и висок је 15м. Нажалост, због зиме без снега имао је врло мало воде. 

Срећков смрчак 

 

Стаза вијуга кроз још неолисталу  мешовиту храстово-букову шуму ка врху, одакле и крећемо у акцију чишћења. Гљивари су, по обичају, на крају колоне јер треба завирити испод сваке сумњиве купице лишћа.Наравно, то се одмах и исплатило и Срећко убрзо проналази првог смрчка. 

Ђолетов смрчак

Софра

 

Одмах за њим се на листу налазача уписује Мика па ја, а потом и Ђоле са својим ненормално- нормалним(растао је под углом од 90º) смрчком.   

Нина и Љуба на „задатку“

 

Ђурђеваче

 

Убрзо стижемо на врх гда нас сачекује освежење у облику кафе, сокова и минералне воде и доручак. ГДШ-овци, у свом стилу, праћени зачућеним погледима, одмах окупирају главну „софру“.

Учесници акције испред изгорелог планинарског дома

Помогао је и један еколошки едуковани немачки птичар

После доручка крећемо да радимо оно због чега смо и дошли. Срећко, у складу са својим именом опет први проналази и ђурђеваче( Calocybe gambosa). 

Coprinus domesticus 

Coprinus impatiens

 

Брзо смо напунили пуну тракторску приколицу само са отпадом око самог дома. Крећемо лагано  низ северозападну падину,у правцу града,кроз шуму скупљајући отпад.Било је и гљива, нарочито из породице  Coprinus.

Coprinus atramentarius

 Panus tigrinus

 

Нашло се још пар типичних пролећних гљива... а и неких које су заостале од прошле јесени...

Polyporus arcularius

 Scleroderma polyrhizum

 

Са пуним кесама отпада опет смо се нашли испред Марине кафане и ,наравно, завршили у њој.Било би снимака и из кафане али су ми се испразниле батерије у апарату – ако ми верујете!!

Текст и слике: Ненад Милосављевић

 
   

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Organization © 2002  Gljivarsko društvo ŠUMADIJA
Last modified: 22-Nov-2010