URNULA MEDITERRANEA - MEDITERAN U ŠUMADIJI  

Poznata je činjenica da u kragujevačkoj kotlini, kao i na obroncima Gledićkih planina, Rudnika i Crnog Vrha koji je okružuju, rastu mnoge mediteranske vrste gljiva. Gljivarsko društvo Šumadije je, u svom dosadašnjem radu, zabeležilo više vrsta iz rodova Amanita i Boletus koje pripadaju termofilnim i mediteranskim vrstama, a neke od njih su več pominjane u ranijim tekstovima na ovom sajtu. Ovaj biološko-klimatski fenomen svakako zaslužuje više pažnje i neka kasnija multidisciplinarna istraživanja.

 

 

 

Urnula mediterranea

 

Urnula mediterranea

 

Urnula mediterranea

Maj mesec 2014god. u klimatološko-hidrološkom smislu je u potpunosti van konteksta stogodišnjeg proseka u Srbiji i centralnoj Šumadiji. Količina padavina je višestruko prevazišla sve zabeležene podatke za ovaj mesec a i temperatura je bila iznad višedecenijskog proseka. Ovakvi klimatski uslovi su naročito odgovarali Askomicetama, tako da smo imali pravu eksploziju vrsta naročito iz rodova Helvella i Peziza.

 

Micelijum

Spore

 

Askusi i parafize

Posebno iznenadjenje predstavlja nalaz izuzetno retke Urnula mediterranea.Ovo je , bar po raspoloživim podacima , prvi nalaz ove gljive, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. 6. maja na severo-zapadnoj strani Žeželja, na nadmorskoj visini 420m, u meševitoj hrastovo- bukovoj šumi je nedjeno prvo gnezdo sa nekoliko primeraka. Ova gljiva je tek od 2009god. poznata evropskoj mikologiji(na osnovu vrlo oskudnih podataka sa Interneta) i to pod nazivom Plectania mediterranea a pronadjena je na Korzici i u Italiji(Plectania Mediterranea M. Carbone, Agnello & Baglivo, Riv. Micol 52 (3):. 252 (2009)).Drugi zabeleženi nalaz je sa atlanske obale Francuske(Seintes) iz 2012god. i tada je prebačena u rod Urnula(Urnula Mediterranea (M. Carbone, Agnello & Baglivo) g Carbone, Agnello & P. Alvarado, Ascomycetes 5 (1). 6 (2013)).

 

Excipularne dlacice

Excipulum medulare

Ovo su osnovni podaci o njoj preneti sa kartice Gljivarskog društva Šumadije.
                    UrnulaMediterranea (M. Carbone, Agnello & Baglivo) M. Carbone, Agnello & P. Alvarado

Carstvo     :

Fungi

Razdeo      :

Ascomycota

Podrazdeo:

Pezizomycotina

Klasa         :

Pezizomycetes

Red           :

Pezizales

Porodica   :

 Sarcosomataceae

Rod           :

Urnula

Vrsta         :

Urnulamediteranea

Sinonim:   Plectania Mediterranea M. Carbone, Agnello & Baglivo, Riv. Micol 52 (3):. 252 (2009)
Narodni naziv : -

Opis:
Plodno telo: u obliku duboke čaše, od 0,8 do 2cm dubine, 3,5 do 4,5 (6) cm širine, 2,5-5,0 cm visine.Zrenjem se još više produbi.Himenijum tamno crvene sa nijansama bakarne boje, kasnije smedje pa tamnosmedje, Spoljašnja strana apotecijuma fino baršunasta,tamno-crvena do tamno-smedja na kraju crna. Drška(ako je ima) visoka  1,5-2,5cm,široka 0,5-2,5cm.pri dnu pokrivena crnim micelarnim dlačicama .
Meso: Debelo 0,5-1,5mm, želatinozno,  bez mirisa i ukusa.
Mikroskopija: Askusi 500-600 (-655) × 13-16 (-17) µm, s debelim zidovima 0,8-1,2 µm, pri vrhu često nakrivljeni,sa osam spora,inamiloidni.Parafize iste ili nešto duže od askusa, 2-3 µm široke, svetlo smeđe u masi, valjkastog oblika, sa pregradama, razgranati na dnu, a vrlo često i na vrhu, s vršnom segmentima od ravnih do zakrivljenih i razgranatih ,često sadrže sićušne žućkaste granula pigmenta .Askospore 31-34 × 11,5-13,5, eliptične,glatke, sa više uljanih kapi različite veličine.
Stanište: Raste ispod hrastova u proleće. Mediteranska vrsta.
Lokacija(GPS): Žeželj
Nadmorska visina: 334mnv.
Vreme rasta: 03.05.2014. ,09.05.2014. Žeželj
Slične vrste: -
Stepen zaštite: nije zaštićena u Srbiji i EU
Komentar:Izuzetno retka gljiva. U Evropi do sada  pronadjena 2009. na Korzici i u Toskani kao i 2013, na atlanskoj obali Francuske u  Saintes (Charente-Maritime),                            Foto prilog br.: IMG_8801- IMG_9235,    IMG_0036- IMG_0041                                 Eksikat br.:

Nalazač: Nenad Milosavljević  član GDŠ-a

 

Excipulum ectale 

Micelarne dlacice

     

Mesto nalaza

 

Текст и слике: Ненад Милосављевић

 
   

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Organization © 2002  Gljivarsko društvo ŠUMADIJA
Last modified: 22-Nov-2010