|
|
Cantharellus cibarius, lisičarka, gljiva
dobro poznata beračima za novac, otkupljivačima, gljivarima
ali pored bele mlačnice i vrganja i većini žitelja Šumadije. |
|
Cantharellus cibarius, lisičarka, plemenita
gljiva, cenjena, tražena u Zapadnoj Evropi i zbog toga proganjana u
zemljama koje je izvoze, ne štite i ne mare. |
|
Cantharellus cibarius, lisičarka, lekovita
gljiva, može se jesti sirova, odlična je u svim jelima (čorba
je najbolja), blaga, dobrodušna, svako jelo čini više od toga. |
|
Cantharellus cibarius, lisičarka, gljiva
predivnog opuštajućeg mirisa, retko i malo crvljiva, teško
kvariljiva (mali procenat proteina). Najkrupnija u šumadijskim
hrastovima i grabovima, ima je u bukvi, u četinarima. Zato što
se teško kvari, najlepša je i najbolja u punoj veličini, u
zrelom i prezrelom dobu, pruža glivarima neopisivo zadovoljstvo
oblika, mirisa, veličine, u trenutku kada je svoju životnu
funkciju već obavila. |
|
Cantharellu cibarius, lisičarka. Sa poštovanjem
izgovaram ovo ime, jer je to gljiva koju najviše cenim, koju uvek
pozdravljam kada sam u šumi. Čini mi se da mi ona to izdašno
uzvaća, svojim pojavljivanjem, kada je za druge nevidljiva.
Premlade primerke nikada ne berem, već ih pokrivam, krijem.
|
Russula
nigricans, crna zeka, redovni stanovnik hrastovih šuma u maju i junu
|
Ove godine jun nije baš gljivarski sjajan.
Naravno, govorim za Šumadijske terene. Ceo maj nije pala ni kap kiše,
pa je sve lepo u prolećnoj sezoni ubrzo poništeno. Junske
sporadične kiše su popravile stvar,
sporadično. U šumi se pojavila bela, lisičarka i
veoma malo drugih vrsta, koje su karakteristične za jun (zeke,
vrganji, preslice, turci, sirnjaje).
|
Amanita rubescens, biserka,
kad je jun kišan i umerenih temperatura, prosto preplavi.
To se odavno nije desilo.
|
Svake gljivarske sezone, krajem maja otkupljivači
se služe istim, oprobanim trikom. Na početku se cena lisičarke
digne u visine, a to je provereni znak, koji nepogrešivo pokreće
uslovni refleks berača. Tada svi sezonski berači za novac,
seljaci i profesionalci (čitaj grabuljani), usplahireno i
pohlepno kreću u potragu. Digne se motka i grabulja, dere se,
grebe, prevrće, ... Jasno čim se pojave prve količine
na otkupnim mestima, cena lisičarke naglo pada. Berači
negoduju, bivaju poniženi, oni i njihov uloženi trud, potrošeno
vreme ali pomirljivo predaju sve što su nagrabuljali. Iznese se nešto
na tržnicu tek da se opipa tržište, jer pijaca iziskuje dodatne troškove
prodaje. Cena lisičarke, u otkupu, ove godine se zadržava na
relativno visokom nivou, obično je 1 do 2 evra, a ove godine je i
celih 3. Da li zbog loše sezone ili velike tražnje ili oba razloga,
uglavnom je tako. Lisičarka se deli u dve grupe, ekstra klasa (bebe
lisičarke) i ostalo. Cena za bebe lisičarke ili hiljadarku (toliko
potpuno nezrelih plodnih tela stane u kilogram) je 400 dinara, a za
ostalo 250 dinara.
|
Russula ochrospora, žutolisna zeka,
veoma retka i malo poznata zeka, stanovnik šumadijskih šuma.
|
Zakon
koji delimično štiti gljive koje su napadnute otkupom u Srbiji
donesen je 2005. godine. To je bio mrtvorođeni zakon, jer
jednostavno nema ko da ga sprovodi. Svojevremeno, na traženje članova
GDŠ-a da nam neko u opštinskim inspektoratima ukaže na odgovorno
lice, zaduženo za poštovanje ovog zakona (inspektori su dolazili i
na naše sastanke, po pozivu), rečeno nam je da je to neki
inspektor u Jagodini. Ako Kragujevac treba da čeka inspektora iz
Jagodine, da obiđe otkupna mesta u gradu i okolini, onda se
otkupljivačima baš trese donji veš od straha da ne budu novčano
kažnjeni, zbog otkupa beba lisičarki i čak podsticanja da
se baš takve gljive beru, a zakonom je zabranjeno (lisičarka
ispod 2 cm prečnika šešira). Bere se bez dozvola, u nacionalnim
parkovima, bere se sve što se nađe, do micelijuma i sa
micelijumom. Zamislite, sretnete u šumi oop-oop berača (karakteristično
dozivanje pomenutih) i
tražite mu dozvolu i potvrdu da poznaje gljive i da može da ih bere.
Verovatno bi vas onom grabuljom. Da bi ipak izbegli i minimalnu
opasnost nepokretnih otkupnih stanica, otkupljivači to rade u
pokretu, dolazeći na beračima najavljena mesta ili na pozive
berača profesionalaca, kada imaju zanimljive količine gljiva
prodajki.
|
Neponovljiv doživljaj u šumi,
mirisna i retka, mrka lisičarka, Cantharellus cinereus
|
Ako
laže koza, ... U marketima se mogu kupiti marinirane bebe lisičarki
i vrganja, koji su sigurno u trenutku branja veličinom bili ispod
dozvoljene granice. Svi vide, svi čuju i ništa, ko još mari za
zaštitu gljiva. Zamislite reakciju javnosti da pohvatamo ono malo
naseljenih dabrova oko Save, napravimo od njih suvo meso i izložimo
ga u marketima. Verovatno bi to bila udarna vest na medijima, a počinilac
bi bio medijski žigosan. Zašto je Srbiju baš briga za njene
plementite gljive, koje ima malo ko u Evropi, ne znam. U svakom slučaju
GDŠ se neće pomiriti sa tom činjenicom.
|
Žuti turčin, Leccinum
crocipodium, potražite ga u junu, u hrastovoj šumi.
|
Poseban
soj berača za novac su takozvani profesionalci. Ljudi koji u
sezoni lisičarke (uglavnom jun), svakodnevno grabuljaju šumama
od kasnih noćnih časova (imaju lampe) pa do sledeće večeri.
Nemaju svoj teren već se sele iz šume u šumu i pustoše ih.
Između ostalog koriste grabulje za svoj posao, a ja nisam verovao
dok nisam video. Treba isterati lisičarku na videlo, naročito
kada se bere pred zoru, po pomrčini.
|
Nezamislivo pustošenje šumadijskih
šuma. Čitavi delovi šume potpuno izgrabuljani, a sve u potrazi za
blagom.
|
Tvrdnje da branje mladih, nezrelih gljiva, koje
još nisu počele sa bacanjem spora, ne utiče na njihovo
dugoročno i sigurno uništavanje, u najmanju ruku je nepromišljeno
ili bezobrazno namerno. Činjenica je da se retke gljive uglavnom
ne beru, a opet su retke, da otrovne gljive niko ne bere pa ih je većina
retkih, da korišćenje hemikalija, zagađenje prirode, seča
šuma masovno i veoma brzo uništava gljive (rudnjače više ne žive
na našim livadama) ali tvrdnja da branje beba gljiva ne šteti
njihovoj populaciji je glupo i opasno. Treba li da objašnjavam da ako
nema širenja micelijuma, onaj stari polako, sigurno i nepovratno
umire.
|
Lisičarka, zreli primerci,
najbolji i najlepši za branje. Kada je gljva odradila svoje, rado nam se
daje.
|
Najtužnije u ovoj proči je to što su berači
za novac obično najsiromašniji ljudi u selu. Nekada je bilo malo
berača, a puno gljiva. Iz tog vremena verovatno potiču priče,
kao je neko stekao kuću, neko blago, neko imetak, a sve od otkupa.
Da ponovimo, lisičarka je u otkupu 1 do 3 evra, a u Nemačkoj
srpska lisičarka košta 25 do 30 evra za taj isti kilogram (provereno).
Ako ostavimo zakon o zaštiti gljiva po strani, branje gljiva je kao
narodna lutrija: berači sanjaju glavnu premiju, kuće i
imetak, a novac ide na drugu stranu. Sve to berači verovatno
znaju ali šta da rade, kada im svakog juna proradi onaj uslovni
refleks pohlepe. Posle se podeli malo novca, a lažna nada tinja do
sledeće sezone. Zato
mili moji grabulje u ruke, u šumi je blago, evo prijatelj mi reče
da je jedan čovek u jednom selu, napravio čudo od otkupa
gljiva.
|
Ponovo mrka lisičarka, miriše
na šljive, blago naših šuma.
|
Ipak, po malo mi nije jasno kako ta računica
funkcioniše, jer i kada nađem više i mnogo više gljiva, a ne
idem daleko od Kragujevca, uvek mi je troškovnik (put, hrana, vreme)
veći od onoga što vredi u mojoj kotarici, naravno po proceni
otkupljivača. Oni ne znaju da ja imam istinsko blago u kotarici,
koje oni sa svim svojim novcem teško da mogu da otkupe. Iskreno se
plašim da svojim budućim unucima neću moći u šumadijskoj
šumi da pokažem, evo sine ovo je Cantharellus cibarius.
|
|
|