GLJIVE SA SPISKA 50 NAJREĐIH I NAJUGROŽENIJIH, NAĐENE NA KRAGUJEVAČKIM TERENIMA 

    

Evropski savet za zaštitu gljiva (ECCF), preko vodećih evropskih mikologa  pripremio je listu od 50 vrsta gljiva koje bi trebalo generalno zaštititi na što širem evropskom područiju, a pre svega u EU. Ne treba napominjati da se radi o ekstremno retkim vrstama gljiva, koje se viđaju samo nekoliko puta u gljivarskom veku ili ni toliko. Verovatno insistiranjem mikologa iz severnih krajeva Evrope, u spisak crvenih pedeset uvršćena je i Amanita caesarea, kao jedina vrsta koja, u zemljama evropskog juga (za razliku od severa), nije toliko retka ali svakako ugrožena. Ima li gljiva sa pomenutog spiska na našim terenima? Koristimo ovu priliku da predstavimo do sada nađene gljiva sa spiska crvenih pedeset, na terenima Gljivarskog društva Šumadije. Dokumentovani su nalazi osam vrsta gljiva, a to su:

1. Sarcosphaera coronaria

2. Boletus dupainii

3. Leucopaxillus compactus

4. Phylloporus pelletieri

5. Hericium erinaceus

6. Pisolithus arrhizus

7. Strobilomyces strobilaceus

8. Amanita caesarea

Sobzirom da neke od gljiva sa spiska crvenih pedeset ovde nikada nećemo ni videti (gljive vezane za tundre krajnjeg severa Evrope ili za polupustinjske terene, navedeni broj nađenih gljiva je impresivan. Pogledajmo neke od ovih gljiva. 

 

 

 

Sarcosphaera coronaria

 

Veoma zanimljiva askomiceta, plodnim telom ukopana u zemlju. Zanimljivo da iako je ova gljiva termički obrađena konzumirana bez posledica, zabeleženi su smrtni slučajeva kada je ova gljiva uzimana sirova ili nedovoljno termički obrađena. Prelepa gljiva karakterističnog oblika.

 

 

Pisolithus arrhizus

 

Ova gasteromiceta je zapravo podzemna gljiva ukopana drvenastom drškom u zemlju. Na preseku plodnog tela uočavaju se karakteristična polja u duginim bojama. Ekstremno retka vrsta gljiva, neobična, misteriozna. 

Hericium erinaceus

Kako nazvati ovu retku, jestivu vrstu gljiva, jednostavno: brada 

 

 

 

Boletus dupainii

 

Rubinski vrganj je verovatno i najlepša gljiva u rodu. Termofilna i kserofilna vrsta, svojstvena pojedinim terenima u okolini Kragujevca.

 
 

 

 

 

 

Phylloporus pelletieri

 

Ova retka gljiva predstavlja prelaz između rupičarki i listićavki. Njeni deformisani i anastomizirani listići pokušavaju da oponašaju pore. 

 

 

 

Leucopaxillus compactus

 

Bela drška, žuti listići, smeđ šešir, zato ćete naći da se ova gljiva zove i L.tricolor. Kombinacija boja, robusna i zadebljana drška, kao i impozantne dimenzije čine ovu gljivu jedinstvenom.

 

 

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Organization © 2002  Gljivarsko društvo ŠUMADIJA
Last modified: 01-Nov-2004