|
JESTIVE
OTROVNE GLJIVE I OTROVNE JESTIVE GLJIVE
|
Koliko
puta ste do sada pročitali u dnevnoj štampi da su se dobri "poznavaoci
gljiva"
otrovali iz njima potpuno nepoznatih razloga. Koliko puta su posle
takvih događaja usledile priče da su gljive mutirale, da su
eto na tom prostoru te, inače jestive gljive, otrovne i slično.
Oni drugi dobri poznavaoci gljiva će odmahnuti rukom i
konstatovati da pomenuti poznavaoci treba još da uče, naravno
ukoliko im je još to gljiva. U
najvećem broju slučajeva se ispostavi da je došlo do pogrešne
identifikacije gljiva i da nema kakvog drugog nepoznatog uzroka. Međutim
nije uvek tako. Postavlja se pitanje koliko smo sigurni u ono što nam
literatura kaže. Da li je moguće da je identifikacija bila
korektna ali da informacija o jestivosti te gljive nije. Verovatno je
većini gljivara poznat slučaj obične uvijače (Paxillus
involutus) koja je u literaturi sedamdesetih i starijoj označavana
kao jestiva gljiva. Kasnije se ispostavilo da ova gljiva ukoliko se
konzumira često u manjim vremenskim razmacima može biti i
smrtonosna sa vrlo specifičnim i delimično nepoznatim
mehanizmom delovanja. Ovom gljivom se otrovao i poznati mikolog Julius
Schaeffer.
|
|
Na
žalost najnovija mikološka literatura nam navodi nove primere i to
gotovo neverovatne za edukovanije gljivare. Reč je o gljivi
zelenki, Tricholoma equestre (sinonim T.flavovirens i T.auratum) koja
se sa miškom (T.terreum) i sivkom (T.portentosum), može se reći
stotinu godina i više smatrala najpoželjnijom i najukusnijom iz
pomenutog roda. Ali ne lezi gljivarski vraže, u periodu između
1992. i 2000. godine u Francuskoj u ograničenom područiju
atlantske obale (Arcachon i Medoc) registrovano je više teških
trovanja ovom gljivom, od kojih su tri završila smrću otrovanih.
Simptomi su bili mučnina, gađenje, bolovi u mišićima.
Konačna posledica trovanja je bila odumiranje mišićnih
ćelija. Iako je ostalo niz nerazjašnjenih pitanja u vezi tačnog
uzroka ovih trovanja, jedno je sigurno, radilo se o gljivi T.equestre.
Svi otrovani (bez izuzetka) su konzumirali ovu gljivu u velikim količinama
i to više puta uzastopno u kratkim vremenskim razmacima. Da li je
ključ, uzimanje velikih količina ove gljive ili uzastopnost
istog? Da li je reč o posebnoj varijaciji ove gljive ili
zatrovanosti supstrata na kome su gljive rasle. Bilo kako bilo,
usledile su očekivane reakcije nadležnih. Odlukom od 28.08.2002.
Ministarstvo zdravlja Italije zabranilo je prodaju (tržišna gljiva)
i konzumiranje gljive Tricholoma equestre. Napominjemo da, recimo u
Mushrooms of Britain and Europe, R. Courtecuisse, 2000., ova gljiva se
karakteriše kao jestiva, izuzetna. Poruka mikologa je da se ova
gljiva konzumira na sopstvenu odgovornost, u svakom slučaju u
malim količinama i nikako uzastopno u kratkim vremenskim
intervalima. Inače pomenuta gljiva je retka na područiju
Srbije. Praktično i nema potvrđenog nalaza iste. Sa druge
strane nema gljivarskog priručnika gde ona nije predstavljena.
|
|
Druga
priča je takođe veoma zanimljiva i vezana je za dobro
poznatu gljivu. Naime, radi se o izgleda nepravedno prokazanoj
otrovnici, ludari (Boletus satanas). Mnogo puta smo pročitali rečenicu
da se radi o jedinoj "ozbiljnoj" otrovnici iz familije
vrganjevki, Boletaceae. Po najnovijim podacima, ova gljiva je negde na
granici oblasti jestivih gljiva. Dakle i dalje nije preporučljiva
za konzumiranje ali se ne može zaobići činjenica da se na
primer, u južnim krajevima Italije ova gljiva redovno sakuplja i
koristi u ishrani, svakako posle temeljne termičke obrade. Ludara
izgleda i nije tako luda. Kako je ova gljiva kserofilna i termofilna (voli
suva i topla mesta) česta je i kod nas. Treba biti iskren, pa reći
da se u novijoj literaturi ova gljiva ne smatra ozbiljnom otrovnicom.
Dakle, šta je na meniju, pohovana ludara, prijatno.
|
|
Treća
priča. Nije mali broj savremenih gljivarskih vodiča (Riccardo
Mazza), gde se navodi da maslinasta zeka (Russula olivacea) iako
slatkastog ukusa, izaziva stomačne tegobe. Kako sada stoje stvari,
ova gljiva je vraćena u grupu jestivih.
|
|
Koja će sledeća jestiva gljiva preći na onu drugu
stranu i obrnuto? |
Možda Mitrophora semilibera, za sada jestiva, dobra, termički obrađena.
|
|