PEČURKE POSLE KIŠE  

Bliži se kraj još jednog kišnog proleća, i po ko zna koji put nas uverava da floskula iz naslova ipak nije tačna. U stvari, ne bi se moglo reći da nije tačna, ali je činjenica da samo velika količina padavina nije dovoljan uslov za rast i raznolikost vrsta prolećnih gljiva. Neophodni su i odgovarajuća temperatura i osunčanost. Previše  kiše nije pogodovalo svim vrstama pa su neke tipično prolećne gljive izostale. S druge strane, javile su se neke jesenje vrste koje, do sada, nismo nalazili u proleće.Činjenica je da vrlo malo znamo o ekološkim i klimatskim uslovima potrebnim za rast određenih vrsta, pa i celih rodova, i da će klimatske promene još više zakomplikovati ovaj problem. Oni koji duže pamte, setiće se sa setom vremena od pre dvadesetak-trideset godina kada su u par dana mogli predvideti kada će se pojaviti određena vrsta na poznatim lokacijama.Ostaje nam da se nadamo,da to vreme nije, na žalost, zauvek prošlo.

 

Amanita eliae

 

Iako je, bar do sada, izostao talas prolećnih zeka, amanita pa i vrganjevki, ovo proleće nas je „častilo“ sa par retkih gljiva. 

Spore 

 

Amanita eliae je relativno retka gljiva u Evropi i u nekim zemljama je na listama retkih i ugroženih vrsta. Kao termofilna vrsta, mnogo je češća na jugu Evrope nego u njenom centralnom delu i na severu, pa je tako već dugi niz godina nalazimo i u Šumadiji, na poznatoj lokaciji u Sabanti. Ove godine, poznatim staništima dodaćemo još dva: Ratković i Žeželj. Ona voli tople, hrastove šumarke, pa će verovatno, u budućnosti, ovaj spisak staništa biti proširen jer Šumadija obiluje takvim terenima.  

Bazidije

Hife opšteg vela

Druga gljiva na ovom spisku retkih bi bila Entoloma incanum, i ovo je ,najverovatnije,i njen prvi zabeleženi nalaz u Srbiji. Ona je ,svakako, jedna od najlepših manjih entoloma, pre svega zbog svoje preovlađujuće zelene boje. S obzirom da je relativno mala, možda bi se u prvom trenutku mogla zameniti sa Nygrocybe psittacina koja je slične boje, ali roze listići u kasnijoj fazi razvoja i oblik spora jasno razgraničavaju ove dve vrste.   

Entoloma incanum

Spore

Hife šešira

Sledeća gljiva, Pluteus aurantiorugosus, je takođe retka u Evropi. Pretpostavljam da je imala tu nesreću da je do sada podvođena pod slične ali mnogo češće Pluteus leoninus ili Pluteus romellii jer niko nije imao volje i želje da joj se posveti i uradi neophodnu mikroskopiju. Dovoljno je bilo samo utvrditi oblik terminalnih ćelija pilepelisa koji je kod Pluteus aurantiorugosus  okruglasto-kruškast za razliku od Pluteus leoninus kod koga su iste ćelije vretenaste. Ovog retkog pluteusa je našla Goca u Prekopeči.

Pluteus aurantiorugosus

Pilepelis

Pleurocistide

Ceilocistide

Spore

Na kraju, a možda na početku je, kao najređa od svih, po treći put za redom, Urnula aff. mediterranea. Zašto kažem na početku? Pa zato što postoje dobri izgledi da ova gljiva postane zasebna vrsta ili bar varijetet, jer se pored staništa, od Urnula mediterranea razlikuje i u nekim mikroskopskim karakteristikama. Posle DNK analize, koja bi trebalo da bude urađena u narednim danima , znaćemo da li smo dobili, na primer, Urnula sumadijana ili kako god drugo ime bude dobila!  

Urnula mediterranea

 
  Tekst i slike: Nenad Milosavljević

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Organization © 2002  Gljivarsko društvo ŠUMADIJA
Last modified: 22-Nov-2010